Localitzat niu primari de Vespa Velutina Nigritorax a sant Celoni 27/06/2017

Avui ha estat un altra jornada, amb emocions contraposades. Content, perquè després d’observar trajectòries de vol de vespes velutines a la llera del Pertegàs i amb una mica de intuïció, he pogut  localitzar un niu primari i eliminar-ne l'activitat, (de fet en aquest estadi es un niu de cortina o embrió, que passarà a ser un primari) , evitant que es transformi en un secundari.  Per un altra banda enfadat, ja que claríssimament aquest niu es d’una reina sortida del niu del Pertegàs de l’any passat i que després de detectar-lo i tenir-ne constància els agents rurals i l'ajuntament no varen eliminar-lo, o gestionar que algú l'eliminés. Es va tenir dos mesos de marge amb molta activitat al niu per eliminar-lo i no es va fer, afavorint així l’expansió de la vespa en aquesta zona del Baix Montseny.. I per rematar-ho el sentiment de frustració ja que el niu era dins una arna propietat de l’amic Lluís Ibern  expert i gran sabedor dels oficis del bosc i de les abelles, premi bosquerol de l’any 2015, i que als seus 92 anys fa que cada instant que compateixes amb ell sigui un  aprenentatge irrepetible, impagable. Quan treballa amb les abelles, veus que els ulls se li humitegen  li brillen, transmet il·lusió i  passió, fa de mestre,  però quan ha vist que les vespes entraven en una arna, se li ha transformat la mirada per la de resignació, es sabedor del potencial  destructiu i implacable  de la vespa velutina.

 Niu Primari de vespa velutina sant celoni

 

Ara tenim clar que les arnes que se li varen morir a finals d’any ja va ser a causa dels atacs de  la vespa velutina, i curiós comportament el d’una femella fecundada sortida d’aquell niu, que va decidir fer el seu niu primari dins l’arna que previament van eliminar, així s’assegurava tenir a prop tota la proteïna de les arnes del costat per quan sigui necessari, actualment a la zona segurament hi ha alguna desena de nius primaris que en breu les reines ampliaran o construiran de secundaris,  els que sobrevisquin a aquest canvi, cap a finals d’octubre tindran la seva màxima capacitat, i cada un podrà superar les 4000-5000 vespes (sempre que tingun una bona font de proteïna a prop per alimentar les larves).

 La vespa ha estat implacable en l’expansió per nous territoris, perquè precisament fa per expandir-se,  el que no estem fent els humans per frenar-la. Totes les vespes d’un niu son solidàries, es passen informació de forma continuada, prenen decisions ràpidament i actuen implacablement.

Una vegada més recordar que la vespa velutina  no representa més risc de picades a les persones que les vespes autòctones, però mai ens hem d’acostar a un niu, i avisar sempre que en detectem un.  Si que l'efecte de la vespa, tindrà una repercussió enorme en la disminució del nombre d’abelles de la zona, bàsiques per a la pol·linització, i també en la biodiversitat ja que també mengen altres insectes pol·linitzadors.

També volem fer-nos pesats en que qualsevol persona que vegi una vespa velutina, pot avisar a l’ajuntament corresponent perquè gestioni la informació, i millor si és un niu encara més important, ja que els protocols d’actuació en cas de detecció d’un niu amb activitat, i el sentit comú ens diu que els hem d’eliminar mentre tenen activitat per frenar-ne l’expansió.

Per aquest 2017 segurament superarem la 20 de nius entorn de Sant celoni, el 2018 serà molt pitjor

Molt important si detecteu un niu primari de vespa velutina no el destruïu, ens pot servir per capturar Reines. Poseu-vos en contacte amb nosaltres a antoni.armengol@controldeplagues.cat o truqueu al telef. 639362743 el vindrem a recollir. I si podeu adjuntar fotografia molt millor.

Antoni Armengol i Coll