Resum de dades d'afectació de Vespa velutina nigrithorax al Baix Montseny, I 2017

Resum de dades d’afectació de Vespa velutina Nigrithorax al Baix Montseny

 

Vaig decidir agafar una superfície del territori de uns 15 kilòmetres de llarg per 7 d’ampla,  ja que es la zona on desenvolupo una gran part de la meva feina professional i puc mes o menys estar al cas del que hi passa. Es l’únic tros de Catalunya que es tenen dades bastant exactes des del moment d’aparició per primera vegada de  Vespa velutina. Recullo dades de nius primaris, secundaris i monitoratges, tipus d’arbres i altres ubicacions, i ens pot donar una idea de la capacitat real d’expansió, de les preferències dels espais per fer els nius, així com a l’hora de fer alguna actuació de control, i monitoratge, poder tenir una aproximació als resultat del que s’està fent. La zona es presumeix ideal per a la vespa velutina, tenim tot tipus d’arbrat, diferents tipus de bosc, zones rurals, apiaris, urbanitzacions molt extenses, i  la Tordera  amb multitud d’afluents.

El 2016 en aquesta zona es varen detectar dos nius, un a la riera de Gualba, i l’altra a Sant Celoni.

De cara al 2018 mirarem d'ampliar aquesta zona fins a Cànoves i Samalús i mirarem d'enfilar-nos cap al Montseny, tot fent una triangulació del territori.

Mapa de Vespa velutina del Baix Montseny el 2017
A les dues fotografíes podem observar l'evolució que ha fet  Vespa velutina en aquesta àrea del Baix Montseny, una expansió imparable.

L’evolució al 2017  de vespers de Vespa velutina a la mateixa zona ha estat de 48 detectats i que he verificat, i 6 que m’han avisat i no he pogut verificar. Al mapa sols apareixen els verificats. Per tant es confirma el que dèiem en entrades anteriors, i es que tenim un territori perfecte per a que es quedi i multipliqui ràpidament.
Dels vespers del 2017, els de mes risc per a les persones van ser el del c/ Ramon i Cajal a Sant Celoni a 1 metre d’alçada, en una tanca verda dins el pati d’una casa, i el segon al carrer Sant Marçal de Riells i Viabrea al mateix terra, i sota una gran caixa de cartró, un dalt un plàtan a la plaça de Gualba. També els 7 vespers a tocar del nucli urbà de Sant Celoni (Pertegàs i Turò), i els 7 a tocar de cases a Riells i Viabrea.  
En el cas del que estava sota una caixa de cartró, el va detectar una persona que estava desbrossant, va observar que sortien vespes de sota i va parar, per avisar a l’ajuntament, que es va ocupar de gestionar-ne la retirada.

Aquest any han estat un 5% dels vespers secundaris detectats  fets entre el terra i un metre d'alçada, però aquesta xifra canviarà, i s’incrementarà. Per això insistim tant en el fet de crear protocols en col·lectius com Jardiners, treballadors del bosc, pagesos, esports d’aventura, activitats a l’aire lliure, bombers..

Mes informació sobre control de la Vespa velutina a https://vespavelutina.controldeplagues.cat

Antoni Armengol i Coll