Desinsectació

Hi ha una gran quantitat d'insectes que poden transmetre malalties a persones i animals, i que també poden provocar pèrdues econòmiques importants o intoxicacions en alguns comerços i en la indústria alimentària. Aquí en tenim una mostra.

 • Vespa velutina nigrithorax 
  També coneguda com a vespa asiàtica de potes grogues. Ja al 2016 vàrem començar a treballar amb ella, i a pefilar el que podem anomenar lluita integrada o control integrat de Vespa velutina. Aquest consisteix en un seguit d'actuacions seguint el principi de control integrat de plagues i la norma UNE EN-16636. No és un programa d'actuacions tancat, si nó que es pot anar adaptant segons les necessitats de cada client i situacións molt diverses. Part d'aquesta feina, es tradueix en aquesta guia de gestió municipal per al control de Vespa velutina.
   
 • PANEROLES
  Panerola alemanya (Blatella Germànica), Panerola oriental (Blatta Orientalis), Panerola americana (Periplaneta Americana)
  Danys i problemàtica sanitària: diferents estudis han determinat que les paneroles poden ser vectors de bacteris (com salmonel·la), de quists de protozous, de virus i de fongs. També sabem que les paneroles són un dels agents al·lèrgens més importants que hi ha a l’entorn urbà, i que generen problemàtiques com l’asma i altres processos al·lèrgics.
   
 • FORMIGUES 
  Formiga Argentina (Linepithema humile), Formiga comú (Lesius neglectus), Formiga faraó (Monomorium Pharaonis)
  Danys i problemàtica sanitària: Les formigues no tenen incidència en la salut humana, estem parlant més d'un problema de tipus estètic ja que solen aparèixer per cuines i banys.
   
 • MOSQUES
  Mosca domèstica (Musca domestica), Mosca del vinagre o de la fruita (Drosophila melanogastrer).
  Danys i problemàtica sanitària: Algunes d'elles realitzen picades molt doloroses i d'altres poden ser importants vehicles de transmissió de malalties, ja que a conseqüència dels entorns per on es mouen, es converteixen en agents transmissors de tot tipus de microbis que moltes vegades van a parar als nostres estómacs. Entre les malalties més freqüents i conegudes tenim: salmonel·la, còlera, disenteria, tifus, tuberculosi, pesta, etc.
   
 • PRODUCTES EMMAGATZEMATS
  Escarbat de la farina (Tribolium Confussum), Arna de la farina (Plodia SP), (ephestia SP). Escarbat del pa (estegobium paniceum), Corc dels cereals (sitophilus Granarius), Escarbat del tabac, (Lassioderma sericorne).
  Danys i problemàtica sanitària: poden atacar pràcticament qualsevol producte emmagatzemat: pa, farina, fruits secs, llegums, gra, cuir, paper etc... En alguns casos, generant grans pèrdues als establiments afectats.
   
 • ARÀCNIDS
  Àcars
  Danys i problemàtica sanitària: els àcars, com el de la pols domèstica, provoquen cada    vegada més problemes d’al·lèrgia respiratòria, sobretot en infants. Per a combatre’ls haurem de combinar controls físics, químics i mecànics. Sempre però, donarem prioritat als físics i mecànics, només utilitzant els químics com a últim recurs, perquè els productes acaricides són irritants per a persones asmàtiques.
   
 • MOSQUITS
  Mosquit comú (Culex pipiens), Mosquit Tigre (Aedes Albopictus), Mosquit dels aiguamolls (Aedes Caspius), Mosquit dels  arrossars (Anopheles Atroparvus).
  Danys i problemàtica sanitària: alguns d'aquests poden provocar picades molt doloroses en algunes persones, poden            transmetre virus com el West Nile i a l’àmbit veterinari poden actuar com a vectors de la dirofilariosi canina.