Primera aparició de Vespa soror al continent Europeu. Península Ibèrica, Astúries.
Primera cita de Vespa soror a europa. Va aparèixer a Astúries.
Primera cita de Vespa soror a europa. Va aparèixer a Astúries.
Vuitè any de seguiment, tercer any seguit de sequera, i tercer any consecutiu de descens del nombre total de vespers detectats. Abans de continuar, recordo que no us oblideu de llegir els enllaços del projecte ECOAPICOLA, del final d’aquesta entrada.
Aquest 2023 m’ha deixat coses noves, una d’elles és la reducció de vespers respecte al 2022 i per tant tercer any seguit de descens. L’altra bona notícia, és que avancem en trampes de captura que deixen marxar tots els insectes més petits que Vespa velutina. Però ara del que parlaré, es d’un vesper que vaig retirar el 2023, al Pont d’Armentera.
Ja estem al setè any de seguiment, i les dades ens segueixen donant un possible patró de comportament. El motiu d’aquest seguiment de vespers era detectar possibles correlacions amb els arnars, (entre altres dades) i poder ajudar a l’apicultor en el seu negoci.
Presentem un resum dels vespers de Vespa velutina, detectats a la zona del Baix Montseny, recollint dades com alçades, tipus d'espècies arbòries predominants on ha fet el niu, ubicacions, nombre total de vespers.
Des de l'entrada de Vespa velutina al Baix Montseny l'any 2016, que anem fent un seguiment de tots els nius que es detecten. Aquest any tenim variacions en el patró de comportament molt importants.
Aquest any hem pogut determinar en el seguiment de nius primaris de Vespa velutina, que els dies en que les temperatures d'aquest estiu han estat de 40 graus han afectat negativament l'evolució, fins i tot eliminant per xoc tèrmic nius sencers.
Per primera vegada s'ha pogut documentar com la Vespa velutina construeix un niu amb cera i no utilitza material derivat de la cel·lulosa, demostrant una gran capacitat d'adaptació als recursos.
Aquests son els dies, que he pogut observar, controlar, i quantificar tot el que succeeix dins un niu de Vespa velutina, per mirar d'extreure una dada molt controvertida. Quantes abelles necessita caçar un vesper durant tot el seu cicle?.
Un altra aspecte a destacar dels nius madurs, el tenim en el canvi de color i aspecte de la reina.
Mes novetats dels vespers despenjats el 2018. Dins un vesper de Vespa velutina, que ja no tenia activitat de vespes, però tenia sorpresa, una familia d'apodemus sylvaticus (ratolí de bosc) el va utilitzar com a casa.
He pogut observar com l'Abellerol ( Merops apiaster) és un aliat dels apicultors, potser en un futur proper el declararan oficialment depredador de velutina?. Un altra aspecte que ja fa temps que destaquem, es com la Mallerenga Carbonera (Parus Major) està especialitzada en menjar-se les larves que queden a final de temporada dins els vespers.
Una de les coses que ens permet el fet de despenjar i analitzar tots els vespers, es que hem detectat algunes peculiaritats fins ara no vistes a Catalunya.
Aquest es un resum dels vespers detectats de Vespa velutina durant el 2018 al Baix Montseny, i que hem pogut fer-ne seguiment, de tots.
Es creu que les reines de Vespa velutina es poden fer la competència i fins i tot depredar entre elles, aquest niu localitzat a Sant Celoni ho pot demostrar.
Un breu resum del que hem fet, i els resultats, del monitoratge per a reines, a la nostra zona del Baix Montseny.
Aquest es un resum en que podem observar sobre mapes, l'evolució de vespers detectats de Vespa velutina, en una zona concreta del Baix Montseny.
El 22 de Gener del 2018 vaig despenjar un niu de Vespa velutina i a dins tenia una sorpresa preparada.
Aquest es un resum de la meva experiència personal amb diferents trampes i atraients per a la captura de Vespa velutina nigrithorax. En el marc del Control integrat de Vespa velutina, per ajudar a empreses i municipis a fer-ne una gestió responsable i professional.
El primer niu embrionari de Vespa Velutina nigritorax localitzat aquest 2018 ha estat a Gaserans, comarca de la Selva el 25 de Març.
Les localitzacions dels vespers a la zona del Baix Montseny, han estat molt diverses i algunes sorprenents.
Picada de Vespa velutina.
Això que ara explicaré no ho faig pas per ganes, ho faig perquè serveixi per conscienciar del risc que suposa intentar neutralitzar un vesper de Vespa velutina, sense els coneixements, EPI'S i sense estar-hi especialitzat. Ja que encara que compleixis amb tot i estiguis especialitzat, els accidents passen...
Aquest any l'activitat de Vespa velutina a la zona, s'ha multiplicat, i consolidat. Hem detectat vespes a Tordera, Sant Martí de Montnegre, Breda, Riells i Viabrea, La Batllòria, Gualba, Gualba de Baix, Sant Celoni, Mosqueroles, i Santa Maria de Palautordera, i aquesta temporada ja hem eliminat 5 nius.
Avui ha estat un altra jornada, amb emocions contraposades. Content, perquè després d’observar trajectòries de vol de Vespa velutina a la llera del Pertegàs i amb una mica de intuïció, he pogut localitzar un vesper primari i eliminar-ne l'activitat. Hem evitat que es transformi en un vesper secundari. Per altra banda enfadat, ja que crec que aquest vesper es d’una reina sortida del vesper del Pertegàs de l’any passat i que després de detectar-lo i tenir-ne constància els agents rurals no varen eliminar-lo, o gestionar que algú l'eliminés.
Ja tenim els primers Mosquits en acció, un bon moment per començar a participar!
Recuperat vesper de Vespa velutina nigrithorax per al seu estudi.
Avui, 29/10/2016 ha estat un dia d'aquells en què les troballes que fas, no son una bona notícia. L'espècie exòtica invasora, Vespa velutina nigrithorax, popularment coneguda com a Vespa asiàtica de potes grogues, ja esta per la zona del Baix Montseny. Alerta per als apicultors.
Les temperatures, d'aquest octubre fa que els tèrmits es mantinguin més actius del que seria habitual per l'època, en aquest cas la Kalotermes Flavicollis una termita que fa colònies de pocs individus (1000-1500 tèrmits) si la comparem amb la termita subterrània, que pot ser de milions.
Entre els mesos de Maig i Setembre es donen les millors condicions per poder observar, aquests fantàstics escarabats.
Heu sentit mai el so dels Tèrmits en directe?.
És molt poc corrent, però en aquesta ocasió el soroll que feien els tèrmits del gènere Reticulitermes, es podia sentir a uns 5 metres de distància, procedent de l'interior d'un marc de fusta de la casa on es feia la inspecció, en aquest enllaç els podeu sentir. http://youtu.be/3anbiDpXcNQ
Des de fa uns dies només es parla d’una “nova” espècie de panerola detectada.
Els apicultors del Baix Aran preocupats per els atacs de la vespa asiàtica de potes grogues, Vespa velutina nigrithorax
Un dels indicadors que tenim a l’abast per saber l’estat de salut del territori són les cuques de llum o lluernes, Lampyris Noctulica.
Quan tenim una situació en què volem aplicar productes nocius es important contactar amb una empresa de control de plagues.
La funció que fan les abelles i el benefici per al medi i les persones que comporta, fa que sigui necessàri sumar esforços en recuperar els eixams de llocs complicats.
Procedents d'Alemanya.
La vespa Philanthus Triangulum o llop de les abelles a Sant Celoni.
Estem d’acord que ens ha tocat una època complicada per la feina, per fer nous clients, per mantenir els que tens, per contenir la despesa etc...
La funció que fan les abelles en el medi i els beneficis que comporten son motius més que suficients per mirar de salvar qualsevol situació.
Al anar a realitzar un control de plagues es detecta el Gibbium Psylloides dins una casa de Sant Celoni.
Augmenten les plagues de formigues argentines a la capital del Baix Montseny.
S'han tractat diversos locals d'alimentació de Sant Celoni per infestacions de formigues argentines amb èxit, sense utilizar productes tòxics i sense haver de tancar els locals.