Vesper secundari de Vespa velutina actiu a finals de març

    Aquest 2023 m’ha deixat coses noves, una d’elles és la reducció de vespers respecte al 2022 i per tant tercer any seguit de descens. L’altra bona notícia, és que avancem en trampes de captura que deixen marxar tots els insectes més petits que Vespa velutina. Però ara del que parlaré, es d’un vesper que vaig retirar el 2023, al Pont d’Armentera.

    Fins ara el vesper que he retirat amb activitat més tardana, va ser al municipi de Riells i Viabrea, un vesper dalt un roure, que el 4 de febrer del 2022, encara mantenia certa activitat residual, amb unes 80 obreres. Aquesta dada ara queda curta, ja que aquest 2023 he pogut retirar un vesper el dia 25 de març! i que encara mantenia una certa activitat.

    Fet el recompte de l’interior del vesper, hi tenim: 30 mascles, unes 60 obreres (un petit grup es varen quedar fora durant la retirada), 45 nimfes en diferents fases, 12 larves L4 i L5, 35 larves L1, 86 ous, i 5 noves reines.

 

           

Fotografia de les cel·les amb postes d’ous i larves. I fotografia de larves, nimfes, i les noves reines.

 

 

 

    En aquest recompte, veiem que les larves no tenen continuïtat, i tenim un salt, ens falten larves en fase L2, i L3. Aquesta casuística em fa pensar que possiblement les larves L4 corresponen a les últimes postes de la reina fundadora d’aquest vesper. Per tant els ous i larves L1 serien postes d’alguna obrera. Però tant sols son suposicions.

    Com sempre he explicat, el final del cicle del vesper, més que l’arribada del fred (no en podem fer massa cas),  és la mort de la reina, o que la reina deixa de fer postes d’ous fecundats. Com  Vespa velutina a aquesta no la poden substituir per fer postes d’obreres, comença la decadència del vesper. En qualsevol dels casos tenim signes externs de comportament de les obreres, que ens poden donar pistes de que això ha succeït.

    Per tant si el que volem fer és un cert control de Vespa velutina, sempre hem de fer comprovacions de l’activitat i llavors prendre la decisió de si el neutralitzem o no. No hem de fer cas de les frases fetes com que ”ara al desembre ja no val la pena fer-hi res”, o  “amb el fred ja es moren...”

Enllaç al vídeo del vesper   https://www.youtube.com/watch?v=1bN8J55myno 

 

Antoni Armengol, Gener del 2024