Gibbium Psylloides al Montseny

Cada vegada es detecten més assíduament insectes fora del seu país d’origen, i és que  la capacitat de l’home de modificar entorn i natura cada vegada és superior.
Aquesta setmana ha aparegut a una casa del Baix Montseny una espècie procedent d’Àsia segurament no és la primera vegada que apareix per aquí ni serà la última. L’insecte en qüestió es diu Gibbium Psylloides i és un escarabat que pot confondre’s per una aranya, menja des de residus alimentaris, gra, farina, cacau, paper, plomes, excrements, pràcticament de tot i a més es pot passar llargues temporades, mesos sense menjar, i aguanta temperatures baixes, cosa que fa que tingui una capacitat de supervivència molt alta, sol amagar-se en llocs humits i foscos o entre falsos sostres, i la posta dels ous la pot fer sobre d’aliments i qualsevol escletxa el serveix per a fer niu.

Però com han arribat fins aquí? Doncs possiblement i en aquest cas concret dins de mobles que hi ha a la  casa, comprats fa poc i fabricats en algun país asiàtic. Això fa palès de la necessitat de seguir unes pautes en les exportacions de fusta, aplicar-hi tractaments específics i quarantenes per evitar aquestes situacions.

Que passa si aquesta espècie prospera en una zona tant allunyada del seu hàbitat natural? Això és necessàriament dolent? Són algunes de les preguntes que podem fer als nostres biòlegs, el que si tenim clar és la capacitat que actualment té l’home per a modificar i accelerar canvis en el medi i que si entre tots no posem el granet de sorra d’aquí a poc temps potser no reconeixerem el nostre entorn tal i com el tenim ara.