Niu de Vespa velutina nigrithorax construït amb cera

La Vespa velutina, no para de donar-me sorpreses, aquesta per mi ha estat majúscula. Sempre he cregut, i així ho explico a les xerrades que faig sobre la Vespa velutina, que aquesta sols construeix  els nius amb material que tingui cel·lulosa, les hem vist recollint material de les fulles en descomposició, d’escorça d’arbres, de petits troncs, de fusta constructiva com marcs de finestres, tanques de parcs, casetes de fusta, paper, o cartró, sempre material amb contingut de cel·lulosa.

Doncs ara tenim un niu que ha incorporat un nou material de construcció, la cera.

La cosa va començar quan al maig del 2018 vaig posar prop d’un niu embrionari que tenia en observació, un tros de bresca nova d’abella, d’aquella que encara es de color blanc, amb mel dens les cel·les, així les velutines venen a menjar-hi. Inicialment la reina i posteriorment les obreres semblava que trencaven la bresca nova, i no tenia clar que en feia de la cera, creia que ho feien solament per accedir millor a la mel, també hi tenia una bresca vella amb mel, i en aquest cas va cridar-me l’atenció que les vespes no hi anaven mai, la ignoraven totalment.  Amb el pas dels dies, la bresca nova va perdre 2/3 del seu volum i la bresca vella no la varen ni tocar.

Aquest 2019 He repetit la operació amb un altra niu, i he posat com a material per a la construcció del niu, diferents tipus de fustes, fulles, i paper, igual que a l’any passat.  Per a l’alimentació de les obreres altra vegada la bresca nova amb mel, i la bresca vella amb mel.

La reina inicialment quan estava sola agafava fusta per a la construcció del niu, i s’alimentava sols de la bresca nova però al néixer les primeres obreres, i incorporar-se a les tasques exteriors del niu, varen començar a rosegar la cera de la bresca nova, i vaig observar clarament que la duien la niu, precisament per a fer-la servir com a material de construcció. Llavors aprofito aquesta ocasió per posar-los al costat de la bresca amb mel, una làmina de cera estampada, el resultat després de 25 dies, amb aquesta disposició de material, es que, allò de recollir cera com a material de construcció, que era mes aviat esporàdic, ara el 80% dels viatges que fan, son de la cera estampada, la bresca vella ni se la miren (igual que el niu de l’any passat), i esporàdicament agafen la bresca nova, i paper, i fusta que suposa el 20% restant.

 Ara faltarà observar en les properes setmanes quina evolució fan, si seguiran recollint cera per construir, i si es així, si es mantindrà o augmentarà la tendència.

Vespa velutina construint el niu amb cera, reina de Vespa velutina construyendo el nido con ceraVespa velutina construïnt niu amb cera, Vespa velutina construyendo el nido con cera
Vespa velutina recollint cera,  i niu on podem observar el moment que comencen a agafar cera i l’evolució del niu amb  les tonalitats de la cera posada en construcció.

La temperatura ambient on està el niu es manté en uns 22-24 graus tot i que a l’exterior hem estat fins a uns 30. Caldrà veure que passa si incrementa la temperatura d’aquest espai, i com es comporta l’estructura del niu, sobretot si aconsegueix agafar certa mida i pes. De moment el que vaig fent es trencar-los la capa de protecció que el tanca, per a poder tenir una bona visió de les cel·les, i l’evolució de les larves.

Niu de Vespa velutina construït amb cera, nido de Vespa velutina construido con cera
Aquí pdem observar el miu més evolucionat, on la Vespa velutina nigrithorax demostra una gran capacitat d'adaptació fins i tot amb els materials de construcció per al niu.

Aquesta de la cera pot ser una qüestió de curiositat, més que de certa importància... o no.  Potser ens pot ajudar a certes orientacions en el trampeig de reines, tant en primavera com per la tardor. Ara toca raonar sobre vàries idees al respecte i treure-n conclusions De totes maneres per a mi ja ha estat un altra sorpresa, equiparable a la de les velutines amb el virus de les ales deformades DWV  d’un niu de Sant Celoni,
https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2019/04/28/vespa-velutina-i-virus-de-les-ales-deformades/

 o el niu embrionari que tenia dues reines momificades al seu interior i que pot demostrar la competència i depredació de nius entre reines https://vespavelutina.controldeplagues.cat/2018/08/15/competencia-intraespecifica-entre-reines-de-vespa-velutina-nigrithorax/

De moment, preparo la propera entrada sobre un niu  que en dic “anòmal”, ja que l’estructura interior incorpora un element inexistent, a tots els que he vist fins ara, sigui in situ, en publicacions, per internet o consultant a experts de Vespa velutina. De moment puc dir que el niu disposa d’un nou element constructiu al seu interior, que aïlla cada galeta del niu de les altres, i fa divisions amb petits grups de cel·les, i si traiem totalment les capes exteriors de protecció del niu les cel·les queden completament amagades, sota aquesta “anomalia”.

 

Antoni Armengol Coll, Juny del 2019