Primer niu embrionari de Vespa velutina nigrithorax localitzat el 2018

 

Ja comencem a poder observar els primers nius embrionaris, de vespa velutina del 2018.

Aquest primer niu ha estat localitzat per en Josep Sanitjas i en Salvador Blanché, el dia 25/03/2018 a la finca de Can Campeny de Gaserans (Girona).
Les primeres reines que es varen poder capturar per la zona, varen ser el 12/03/2018. Les temperatures irregulars d’aquest mes de Març, amb períodes de díes amb molt de fred, ha propiciat dos efectes, un que algunes de les vespes que varen deixar la hivernació en els dies de temperatures més altes,  varen patir les conseqüències dels dies de fort fred que els hi va venir després,  i moltes es van morir, i d’altres que han endarrerit el cicle, i per tant possiblement ara, a partir de la primera setmana  d’Abril i sobretot de la segona setmana, començarem a visualitzar mes reines i possiblement més nius embrionaris o de cortina, com el de la fotografía.

En les fotografíes podem observar com la reina de Vespa velutina va consolidant i ampliant el niu, a sota d'una teulada, ben protegit del vent i de la pluja, i a mesura que va construïnt cel·les, ja hi va posant ous per a ben aviat, poder tenir obreres que l'ajudin en l'ampliació del niu, i l'alimentació de les larves. La posició de  Vespa velutina a la primera fotografía podría ser la que adopta la reina per donar una mica de calor als ous, segurament fins que aconsegueix tenir el niu tancat totalment, i no estiguin tant exposats a l'aire.

 

Niu embrionari de Vespa Velutina Nigritorax. Nido embrionario de Vespa Velutina NibritoraxVespa velutina nigritorax construïnt niu embrionari o de cortina. Vespa velutina nigritorax construyendo nido embrionario o de cortina

Fotografíes d'Antoni Armengol   fetes a Can Campeny de Gaserans (Girona)  el dia 28/03/2018

Més informació sobre el Control de  Vespa velutina a https://vespavelutina.controldeplagues.cat

Antoni Armengol i Coll